Onder aan de pagina vindt u de plannen.

DP 10-02-2021 > Rob van de Beeten (links) bij de vervallen boerderij ’t Hoge Veld, samen met andere betrokkenen Gijs en Hans Kleinrouweler en Anny Verstegen.

Tekst en foto uit de Duiven Post van 10 februari 2021:

Twee weken geleden meldden we al dat in de monumentale maar vervallen boerderij ’t Hoge Veld aan de Rijksweg 62 in Duiven elf zorgappartementen komen voor jongvolwassenen met een autismespectrumstoornis (ASS). Brein achter het plan is Rob van de Beeten (65) uit Aerdt, zelf vader van een 28-jarige zoon met autisme.

Het plan is rond, de tekeningen zijn klaar, de gemeente werkt mee aan de wijziging van het bestemmingsplan en de subsidieaanvragen zijn goedgekeurd. Weinig of niets staat de renovatie van ’t Hoge Veld nog in de weg. Rob van de Beeten is optimistisch. “In de tweede helft van volgend jaar kan het klaar zijn en kunnen de bewoners er hun intrek in nemen.”

Het verhaal begint jaren geleden in huize Van de Beeten aan de keukentafel. Rob en zijn vrouw Marije bespreken de situatie van hun zoon Jeroen. Hij woont nog thuis, maar op langere termijn, als zijn ouders op leeftijd raken, is dat geen houdbare situatie, weten ze. De zoektocht naar een geschikte woonvorm voor Jeroen, in de vorm van een gezinsvervangende woongroep, mislukt. Dan zetten we zelf iets op, besluiten Rob en Marije.

Rob (advocaat bij Wiggers Faber Advocaten in Zevenaar en oud-lid van de Eerste Kamer voor het CDA) komt in contact met Duivenaar Gerard Hendriksen. Een ontwikkelaar en vastgoedman die jaren geleden de Stichting Woongroep Het Droo-Huus in Duiven realiseerde. Dat concept, vergelijkbaar ook met het concept Thomashuizen (kleinschalige woonvoorzieningen voor mensen met een beperking), heeft Rob van de Beeten voor ogen als hij in 2019 ‘t Hoge Veld aan de Rijksweg koopt.

Rob van de Beeten: “De boerderij is in vervallen staat, maar alles is op te knappen. Bovendien ligt ’t Hoge Veld heel gunstig, tegen het centrum aan, en het is ook nog een grote kavel, 2300 vierkante meter. We zagen gelijk voor ons hoe het zou moeten worden. Ook voor Duiven is dit een goede oplossing. Een rijksmonument aan een belangrijke toegangsweg wordt in oude luister hersteld en blijft zo behouden.”

We zijn een paar jaar verder en er is veel meer duidelijk. De Van de Beetens hebben ’t Hoge Veld doorverkocht aan Woonstichting Vryleve uit Lobith, met de toezegging dat de boerderij wordt verbouwd tot een zorgappartementencomplex, en daarna beschikbaar komt voor sociaal-maatschappelijk verhuur. Hoewel de renovatie nog moet beginnen, zijn er inmiddels al negen gegadigden voor de elf appartementen, onder wie een meisje.

De zorg gaan Rob van de Beeten en zijn vrouw zelf regelen. “Daar hebben we een stichting voor opgericht. De volgende stap is het werven van personeel. Voor zo’n kleinschalige organisatie is dat over het algemeen makkelijker dan voor grote zorgkoepels. Om de professionals heen komt een schil van vrijwilligers, voornamelijk ouders en familieleden van de toekomstige bewoners.”

De omwonenden van ’t Hoge Veld zullen op korte termijn persoonlijk over de plannen worden geïnformeerd.

www.hogeveld.org.